3, 2, 1…START

Scopul acestui tutorial este de a crea o primă aplicaţie Android. Pornim de la presupunerea că există  instalat Eclipse şi SDK-ul de Android(dacă nu, instrucţiunile se pot găsi aici).

Creare proiect nou :

Pentru început se lansează aplicaţia de Eclipse.  Accesaţi File > New > Android Project, alegeţi un nume pentru aplicaţie, selectaţi versiunea pe care va fi rulată aplicaţia (1.5, 1.6, 2.1 sau 2.2, eu am ales să dezvolt în 2.1), numele aplicaţiei, numele pachetului, al activităţii principale şi în cele din urmă se trece şi API level-ul corespunzător. La final, se apasă Finish, căci doar e sfârşitul.

API level– fiecărei versiuni de Android i-a fost asignată câte un API level, şi anume:

Structura unui proiect Android :

În partea stângă a ferestrei se pot observa tab-ul “Package explorer” şi aplicaţia nou creată.

În folderul src avem pachetul creat de noi,   folderul res conţine toate resursele necesare pentru realizarea design-ului aplicaţiei.  În folderul layout vor fi adăugate fişierele xml pentru screen-uri, în folderele drawable vor fi memorate resurse precum imagini, fişiere de configurare de stil, iar values conţine un fişier xml strings.

În cadrul filei AndroidManifest vor fi declarate toate activităţile create şi diverse permisiuni (exemplu: acces la internet, posibilitatea de a apela o persoană din contactele telefonului şi multe altele).

Rulare proiect:

Click dreapta pe proiect, se selectează opţiunile din imagine şi se alege unul dintre emulatoarele create în  AVD (atenţie să corespundă versiunile):

Rezultatul :

Concluzii :

Aceştia sunt paşii generali care trebuiesc urmaţi pentru a crea cea mai simplă aplicaţie Android, şi anume mult prea cunoscuta “Hello,  world!” sau aşa cum am găsit-o în varianta românească “Bună ziua, lume!!!” 😉

3, 2, 1…START

One thought on “3, 2, 1…START

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s