Despre mine

Lumea IT-ului este cunoscută ca fiind una exclusiv masculină. Dar oare chiar aşa stau lucrurile? Să fie mit sau realitate?! Oare noi fetele nu ne putem construi un drum în acest domeniu?! Eu, Magda Miu, dezvoltator de aplicații mobile(Android și iOS), consider că acesta este doar un clişeu, iar limitarea este dată doar de teama de a reuşi. Sunt de părere că atunci când îţi doreşti să obţii rezultate, prejudecăţile nu îşi au locul, iar șansele de afirmare sunt egale, depinde doar cât de mult îți dai silința. Iar dacă stăm să studiem aflăm că primul programator a fost o femeie, fiica marelui poet Byron, Ada Byron Lovelace, care a dezvoltat primul algoritm și anume generarea numerelor Bernoulli folosind motorul analitic al lui Babbage în anul 1843.

Rostirea cuvântului “programator” generează automat imaginea unui tip tocilar, cu ochelari, aflat în lumea lui proprie, cu barba nerasă şi eventual şi cu un stick de gât, care cât este ziua de lungă stă fix în faţa calculatorului. Această imagine este desuetă. Programatorii nu sunt o specie diferită de oameni și nicidecum antisociali. Perspectiva actuală începe puţin câte puţin să fie înlocuită, iar diversitatea organizaţională devine un must-have al companiilor actuale din domeniul IT.

În ceea ce mă privește, trebuie să recunosc că în liceu nu aș fi crezut vreodată că o să ajung programator, deși eram la un profil de Matematică-Informatică intensiv, deci “never say never”. Deși am fost pasionată de matematică, olimpiadele de Limba și Literatura Română, dar și de Limba Franceză m-au atras mai mult, iar acum îmi dau seama că și aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea mea, iar plăcerea de a scrie s-a concretizat prin intermediul blogului de programare Android pe care îl am în prezent.

Decizia de a continua studiile la Facultatea de Matematică-Informatică a reprezentat însă punctul de plecare în construirea carierei mele în IT. Pasiunea pentru programare a apărut treptat.

În timpul facultății am acordat o atenție deosebită studiului, iar acest lucru a adus cu sine burse de merit, burse de excelență și de asemenea un loc la buget la programul de master “Advanced Techniques for Information Processing”, cu predare în limba engleză. De asemenea, m-am implicat și în proiecte extracurriculare, activitate care mi-a permis să îmi pun în aplicare cunoștințele dobândite la facultate, dar care a contribuit și la conturarea abilităților mele de lider.

Anul 3 de facultate a venit și cu posibilitatea de a realiza un stagiu de practică pe testare, la o firmă de software foarte importantă din Pitești (http://www.roweb.ro/), companie care s-a dovedit a fi şi va rămâne în continuare ceea ce îmi doresc de la un angajator, dovadă fiind faptul că încă lucrez la Roweb și am planuri mari de realizat aici. Experiența de tester m-a influențat în alegerea temei pentru licență, și anume “Testarea și verificarea sistemelor de programe”, iar cunoștințele dobândite mi-au fost de ajutor în activitatea mea de după stagiu, și anume în poziția de ASP .NET developer. Lumea web m-a încântat, însă parcă lipsea ceva. Acel ceva a fost reprezentat de o provocare, mai precis posibilitatea de a dezvolta aplicații pentru platforme mobile, mai întâi pentru Android, după care și iOS. Acest lucru pe lângă faptul că face parte din fișa postului a devenit una dintre preocupările mele de bază. Investesc timp în participarea la seminarii și conferințe pe această temă, studiez în detaliu ultimele apariții și în același timp îmi face mare plăcere să împărtășesc și altora cunoștințele mele, fapt pentru care am creat un blog (https://magdabadita.wordpress.com/).

Blogul meu este dedicat celor care doresc sa studieze platformele mobile, dar și celor interesați de ultimele noutăți din domeniu. Tutorialele prezentate sunt organizate astfel încât oricine să fie capabil să le înțeleagă și să le pună în aplicare. Am elaborat  o organizare buttom-up, în sensul că am început cu instalarea mediului vizual de programare, după care dificultatea tutorialelor crește treptat.

Pe lângă activitatea desfășurată în alcătuirea blogului, am mai publicat tutoriale și pe site-ul comunității românești de Android (http://www.androider.ro/), dar și pe un alt website de specialitate(http://www.e-learn.ro/). Mai nou sunt încântată de posibilitatea de a prezenta mici părți din munca mea în cadrul comunității GDG București (http://bucuresti.gdgs.ro/).

Să conciliez cariera cu viața personală, dar și cu viața socială, este destul de dificil, însă nimic nu e imposibil așa că întotdeauna îmi dau silința ca problemele de serviciu să rămână la firmă, iar cele din cadrul familiei, acasă. Trebuie stabilită o linie clară între cele două, altfel problemele și neplăcerile vor apărea, de aceea disciplina este cea mai importantă.

Atunci cănd inevitabil apar probleme sau provocări deviza mea este “Orice se poate, trebuie doar să vreau!”. Am învătat că aproape nimic nu funcționează de la prima încercare. Doar pentru că ceea ce fac acum pare să nu meargă, nu înseamnă ca nu va merge niciodată. Înseamnă doar că nu funcționează în felul în care am încercat eu. Întotdeauna văd problemele ca pe niște oportunități așa că depinde doar de mine să obțin “cadoul” pe care fiecare dificultate îl ascunde.

Elementele care însă mă ajută să merg mai departe în jobul meu sunt: dorința permanentă de a învăța, de a inventa soluții noi și de a mă reinventa, de a motiva pe cei din jurul meu și de a crește, în sens pozitiv, impactul aplicațiilor dezvoltate de mine asupra companiei în care lucrez. Ceea ce te definește ca individ, în mod natural, te îndrumă și în viața profesională, sunt foarte sigură de acest lucru. În activitatea mea am aflat că algoritmii și noțiunile de programare pot fi învățate, dar și că flerul, încrederea în forţele proprii, perseverenţa, atenţia la detalii și intuiția au un rol foarte important, iar noi fetele de intuiție dispunem din plin.

Q.E.D. Fetele sunt programatoare înnăscute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s